Hitta rätt löparskor

Visst, det kan verka lite svårt att förstå sig på det här med skor. Men med några enkla knep kommer du hitta en sko som passar dig perfekt.

Först måste du ta reda på hur din fot rör sig. Man pratar om neutralt steg, supinationssteg och pronationssteg.




Pronation
När man pronerar så sätts foten i marken på hälens utsida, foten rullar sedan framåt diagonalt, vilket gör att stortån och nästa tå får en större belastning än vad resten av framfoten. När man sedan trycker ifrån för att ta ett nytt steg sker frånskjutet med en inåtvinklad fot. Detta är ett typiskt tecken på pronation. De flesta av oss är pronerare. Men det finns två typer av pronation, vanlig och överpronation.


Överpronation är vanligare hos de som är plattfot eller har låga fotvalv. Om man inte använder rätt skor när man har överpronation leder det ofta till skador i knän och underben.

Skor för en överprnerare bör ha egenskaper som; en rak, tjock och stabil mellansula och en mjuk hälkappa som gör att hälen inte glider.


Supination
När foten fortsätter att rulla framåt på foten utsida istället för längs sidan efter hälisättningen kallas det för supination. Om man inte korrigerar detta med rätt skor kan man så problem med både benen och höfterna. Detta på grund av att de är dessa som får ta emot kraften vid hälisättningen. Vanligtivs får man hjälp av rullningen vid pronationen när kraften tas emot.

Supinerare behöver en sko som är uppbyggd på utsidan, för att underlätta fotens naturliga rullning. Mellansulan bör vara svängd/halvsvängs och vara mjuk och dämpad. Det gör att foten får den flexibilitet som den behöver för att ta ett ordentligt steg och rulla från häl till tå.


Neutral
Har du ett neutralt steg så betyder det helt enkelt att du tar ett helt rakt steg, utan att vinkla foten varken inåt eller utåt i steget.

De som har ett neutralt löpsteg har mer att välja mellan på skohyllan. Man brukar säga att en neutral löpare ska ha skor som är stabila och ha en neutral dämpning.

Hur vet man då vilken typ av steg man har?
Många sportbutiker har en speciell maskin som man kan testa sitt steg i. Men vill man inte det kan man enkelt göra ett test hemma. Med det såkallade våttestet kan du se hur just din fot ser ut.


Våttestetet
Ta en brun papperspåse. Blöt fotsulan med lite vatten och gör ett fotavtryck på pappret.

Hur ser ditt steg ut?

  • Syns hela fotsulan = då har du ett lågt fotvalv, vilket kan tyda på att du överpronerar.
  • Syns tårna, framfoten och hälen. Hälen och framfoten ser inte ut att hänga ihop = Högt fotvalv, vilket visar att du har en tendens att supinera.
  • Man ser tydligt att framfoten och hälen hänger ihop. Men insidan av foten går inte att se på pappret = Då har du ett normalt steg och är troligtvis en normalpronerare eller en neutrallöpare.


Dina gamla skor
Du kan också ta en titt på dina gamla skor och se hur de är slitna. Ställ skorna på ett plant underlag. Om skorna lutar inåt betyder det att du överpronerar. Om de står helt rakt har du inga proneringsproblem. Lutar skorna utåt är det ett tecken på att du har ett supinationssteg.

I skobutikerna finns skor som är anpassade för de olika stegen. Fråga gärna om hjälp när du ska hitta ett par som passar just dina behov. Det är bra om du testar flera par skor innan du bestämmer dig så du får känna hur de skiljer sig.
 

4 skoråd

  • Tvätta aldrig dina löparskor i tvättmaskinen
  • Tvätta av smutsen med en väl urvriden trasa
  • Torka aldrig skor i torkskåp eller på element
  • Ett par våta skor torkar du lättast genom att stoppa tidningspapper i dem.


Källor: Stora konditionsboken, Jonas Gustrin; Kom igång med löpning, Runners world; Löparens nya handbok, Martin Kreutzer


Bilder: Löplabbet.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0