Lär dig sätta mål
För att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning är det viktigt att du sätter upp mål. De behöver inte vara stora mål, utan kan vara mindre utmanande och mer realistiska, men ändå vara motiverande. Ibland behöver man sätta mål som man vet är genomförbara för att få känna den härliga känslan av att ha slutfört en sak, nått dit man ville nå. Ju högre mål vi sätter, desto större blir avståndet mellan verklighet och önskad verklighet och vision. Detta kan ibland göra att vi upplever en viss ångest. Det bästa man kan göra då är att försöka minska avståndet till målet. Sätt delmål som ger dig motivation och självförtroende längs vägen. Ta ett steg i taget, det kommer göra det lättare för dig att nå dit du vill.
Man kan dela upp mål i tre olika kategorier.
Resultatmål
Ibland kanske det inte går att ha som mål att alltid vara bäst. Eftersom du inte kan påverka vad andra presterar i en tävling så kan du bara göra ditt bästa för att komma så långt som möjligt. Många blir mer motiverade när de har någon att jämföra sig med, så är det bara. Men man måste försöka hitta en balans i det där. Ställ dig frågan "gör jag det här för min skull, för att jag vill och tycker det är roligt och utmanande?" Eller "gör jag det för att det ska se bra ut i andras ögon?" Ibland är vi så hungriga på bekräftelse att vi glömmer att sätta mål som egentligen är viktiga för oss själva.
Exempel på ett resultatmål kan vara att du ska springa milen på max 48 minuter på tävling. Eller att gå ned 2 kg den här månaden.
Prestationsmål
Det är omöjligt att ligga på topp året runt, man hamnar oftast i någon formsvacka, det hör till idrottandet. Om du bestämmer dig för att göra bättre ifrån dig jämfört med tidigare tävlar du bara mot dig själv, vilket vissa tycker känns bättre.
Om du samtidigt skriver en träningsdagbok kan du lätt följa dina prestationer och bli ännu mer motiverad att tävla lite mot dig själv.
Processmål
Kan vara "vet jag med mig att jag gjort bra ifrån mig på matchen/tävlingen/jobbet/skolan så spelar resultatet inte så stor roll. Man lägger då mer fokus på själva utförandet och andra detaljer. Processmål är ett bra exempel på ett delmål.
Varför behövs mål?
Ge glädje
Ge motivation
Det är ett sätt att mäta framsteg
Ge utmaning
Vi blir fokuserade
Man får en känsla av att det man gör har en mening
Sätt mål som är
Mätbara
Konkreta
Realistiska
Tidsbestämda
När du ska sätta mål är det bra att ställa dig själv några frågor som du kan fundera över. Sen är det alltid väldigt bra att skriva ned målet på ett papper. Det gör att det känns mer konkret.
Vad är syftet med målet?
Kan jag uppnå målet?
Hur ska jag göra för att uppnå målet?
Är det utmanande?
Vad kan hjälpa mig för att nå målet?
När ska jag göra vad?
När ska jag sätta igång?
När ska målet vara nått?
Hur vet jag att jag har uppnått målet?
För att nå ditt mål måste du försöka se dig själv lyckas. Du måste tro på dig själv och vad du kan. Det kommer alltid att finnas människor som har åsikter om dina mål och visioner, som vill tillrättavisa dig och säga hur du ska göra. Men om du har bestämt dig för någonting, gör då det! Följ din dröm och lyssna inte på andras negativa tankar. De är förmodligen bara avundsjuka för att du vet vad du vill och vart du är på väg.