Trelagersprincipen

Du klarar vintern utmärkt med den såkallade trelagersprincipen.


Närmast huden har du ett fuktabsorberande plagg, gärna ett underställ. Använd inte bomull, utan istället ett plagg i syntetmaterial.
Exempelvis ; polyester, propylen, polyamide och meraklon. Bomullen har nämligen en förmåga att svälla när den blir fuktig. På så sätt blir plagget väldigt tätt och torkar då väldigt långsamt. Är det kallt ute och du har ett fuktigt bomullsplagg på dig kommer du utan tvekan att frysa ordentligt.


Lager 1




Nästa lager ska vara en tunn tröja av fleece, ull eller acryl. Den hjälper till att hålla värmen. På underdelen har jag ett par fodrade löpartights som lager 2.

Lager 2


Ytterst bär du en skaljacka/skalbyxor som är av vindtätt material, polyester eller liknande.


Lager 3


Kom ihåg att ta på dig mössan när du ska ut i vinter och träna. Vi förlorar mycket värme genom huvudet, så var noga med den. Se även till att halsen är täckt och att du har ett par träningsvänliga handskar. Ibland kan ett par tunna vindhandskar fungera bra även på vintern.

När jag tränar på vintern brukar jag även använda mig av trelagersprincipen på undre delen av kroppen. Underst har jag då ett underställ, sen ett par fodrade vinterlöpartights (lite tjockare än vanliga tights) och ytterst ett par skalbyxor. Och jag har aldrig frusit, även om det varit många minusgrader. Kom ihåg att vi upplever det kallare ju mer det blåser. Så om du springer snabbt, glöm inte vindjackan i vinter.


Under regniga höstdagar är det skalkläder som gäller. Gore -Tex kläder har förmågan att hålla  sig torra samtidigt som materialet andas så att svetten kan avdunsta.


När det är varmt ute är det bra om du skyddar huvudet och/eller ansiktet med en keps, kom också ihåg att använda solkräm. Om du gillar att vara ute och springa bör du inte göra detta mellan 10-16 då solen är som starkast.

Svårare än så är det inte.

Efter ett tag kommer du själv att märka att du får en förmåga att bedöma hur du ska klä dig bara genom att gå utanför dörren och känna på temperatur och vind. Och klä dig hellre lite för kallt än för varmt. Fryser du de första minuterarna så vet du att du är perfekt klädd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0