Vätskeskolan

En vältränad person har större vätskeupptagningsförmåga, och kan ta upp runt 1 liter vatten i timmen. En person som inte är särskilt vältränad kan ta upp ungefär hälften så mycket. Ju bättre upptagningsförmåga du har ju bättre tål du träning, speciellt i varma klimat.

Att dricka en halvliter vatten på en gång gör egentligen ingen nytta, eftersom kroppen ändå inte kan ta upp all vätska. Den går istället direkt vidare till urinblåsan. Du bör dricka 1 - 1 ½ liter vätska om dagen. Resten av vätskan finns bundet i maten.

Det bästa är att dricka små mängder och ofta. En till två deciliter var tionde minut är en bra riktlinje. Ett normalstort glas rymmer ungefär 2 dl.


Ha gärna med dig vätska när du tränar. För bästa upptagningsförmåga ska du sänka tempot direkt efter du druckit, för att sedan återgå till det normala träningstempot.

För att veta hur mycket du ska dricka under träningspasset kan du använda dig av en våg för att ta reda på det. Väg dig före och efter träningspasset så ser du hur mycket du tappat i vikt, och därmed i vätska. Vatten blandat med salt och lite socker kan kompensera för förlusten. Tycker du att det smakar väldigt illa kan du ha i lite apelsinjuice eller pressad citron. Det brukar göra det lite lättare att dricka.


Temperaturen på vätskan får du känna efter vad som fungerar bäst för just dig. En del gillar när vattnet är iskallt, eftersom det då får en avkylande effekt. Medan vissa kan känna av kramp i magsäcken om vattnet är för kallt. Kolsyrade drycker är inte att rekommendera som träningsdryck. Kolsyran gör att magen blir mer uppsvälld, men också att din uthållighet försämras eftersom kolsyra bildar koldioxid. Och det är ju inte koldioxid vi vill ha för att kunna träna ordentligt, utan syre.


Ett enkelt knep för att hålla koll på din vätskebalans är helt enkelt att ta dagliga titter i toaletten.
Det du ser bör vara ofärgat och luktfritt, det är ett tecken på att din vätskemängd är bra. Det finns dock vissa livsmedel, läkemedel och annat som kan ge färgad urin. Så du inte misstolkar din vätskebalans.


Om du dricker för lite, eller för mycket


Om du har vätskebrist kommer du också att svettas mindre. Vad bra, kanske du tänker. Men faktum är att det inte är så bra. Som jag nämnde tidigare så fungerar svetten som en temperaturreglerare. Det betyder att om du har för lite vätska i kroppen kan temperaturen inte regleras, vilket gör att dina muskler överhettas och du orkar mindre.


Även om det är jättebra att få i sig vätska så är det inte bra att överdriva. Om du dricker mer vatten än du behöver kan din prestationsförmåga faktiskt påverkas negativt om du har otur. Detta beror på att kroppens saltnivå då sjunker. Detta kan leda till att man kan få yrsel och bli illamående. Det bästa är helt enkelt att dricka så att du tillgodoser kroppen med den dagliga dos vätska som behövs, och inte mer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0